top of page

Edible wild plants -  superfood right in front of you

"De taal der kruiden" Mellie Uyldert, anno 1928

"Daar buiten staan de kruiden door elkaar - naar het schijnt maar slordig en toevallig uitgestrooid- in werkelijkheid precies ter plaatse van bestemming, in een schoon en meest efficient verband van krachten- een organisatie zonder weerga. Jaar op jaar leeft en werkt het veld in het ritme der seizoenen- geen die het verzorgt dan God alleen- en vult haar schatkamers voor de mens, verstrooit haar rijkdom weer wanneer men die niet komt halen- buiten menselijke normen van dank en ondank, volgens eeuwige wet. De krachten van aarde en water met al hun mineralen reiken in het plantenrijk omhoog om door de hemelgloed der zon bevrucht te worden.

 

Dienend de bladjes uitgespreid, de bescheiden bloemgezichtjes opgeheven, staat de munt aan de slootkant, de tijm op de heide, het St. Janskruid tussen het buntgrass in het veld. En in hun blaadjes voltrekt zich het wonder der alchemie- daar zetten de 4 elementen zich om tot hoger eenheid in aetherische oliën van grote, zegenbrengende geneeskracht. Tussen hemel en aarde werkt het en leeft het in wonderlijke processen."

 

Juist omdat de wilde planten geen menselijke verzorging behoeven, zelf met hun lange wortels het water en benodigde mineralen diep uit de grond halen en zelf kiezen waar en wanneer ze willen opkomen, in afstemming met de omgeving vind ik ze krachtiger en dichter bij hun essentie dan gekweekte, veredelde of zelfs kunstmatig beschermde en vaak opgejaagde planten die alleen maar goed gedijen wanneer ze in optimale omstandigheden kunnen vertoeven. 

 

Daarom ook ben ik zo dol op het concept van Voedselbos van permacultuur.

Marion de Kort stelt in haar boek "Eetbare wilde planten" dat uit ons 'regulier' voedsel zijn een aantal esentiële voedingsstoffen vrijwel helemaal verdwenen, ze noemt hen: ontbrekende beschermende voedingsstoffen, die essentiel zijn voor de ontgifting. Ontgifting of anders verwijdering van de afvalstoffen is noodzakelijk voor onze gezondheid. Gelukkig zijn de wilde eetbare planten rijk aan deze voedingstoffen en als we ze toevoegen in onze dagelijkse eetpatroon dan genieten we van extra bescherming tegen allerlei ziektes en kwalen.

De ontbrekende beschermende voedingsstoffen zijn:

 1. looistoffen (wrang)

 2. slijmstoffen (zoet)

 3. bitterstoffen

 4. etherische oliën (scherp tot parfumachtig)

 5. chlorofyl (bitterzuer)

Daarnaast vink ik heerlijk de boeken vol recepten van Laurette van Slobbe van Hof van Twello

1. "Eten en drinken met wilde planten- gids vooe het herkennen, oogsten en bereiden van wilde planten het hele jaar door"

2. "Handboek Plantaardige en rauwe voeding - voeding die voedt, reinigt, beschermt en geneest"

Mijn favoriete recepten

Brandnetel pesto

 

 • een handvol jonge verse toppen van brandnetel

 • een handvol basilicum blaadjes (optioneel)

 • 1-2 tenen knoflook

 • een handvol pijnboompitten of cashewnoten of amandelen

 • flinke scheut olijfolie (aangevuld optioneel met lijnzaadolie)

 • zout en peper

 • kaas (parmezaanse of een andere)

 

In de blender mixen tot een homogene massa en in de koelkast afgeloten bewaren.

 

Eet smakelijk!

Paardenbloem smoothie

(overgenomen van Laurette van Slobbe- "Plantaardige en rauwe voeding")

 

Ingrediënten:

 • paardenbloem

 • brandnetel

 • een beetje duizenblad

 • banaan

 • appel/ sinaassapel

 

Als je brandnetel en paardenbloem regelmatig afsnijdt of maait, krijg je steeds weer nieuwe malse bladeren.

bottom of page