top of page

Paardenhealing

Mijn 9e les paardrijden. Ik wou zo graag leren galopperen, want draven heb ik al net voor de geboorte van mijn kinderen geleerd. Maar het loopt anders. Tijdens mijn 8e les probeer ik de draf goed uit te voeren. Het lukte me eindelijk de beugel goed onder de voet te houden maar zodra ik van het paard afstap voel ik dat ik niet kan lopen. Mijn linker voet, die meer dan 20 jaar geleden gecrashed werd tijdens een frontale aanrijding tegen een boom in een poging om een aanrijding met een andere plots voorrijdende auto te vooorkomen, deed vreselijk pijn. De voet, die al 2 keer geopereerd was, werd ingetaped en moet rusten. Toch, in overleg met de fantastische begeleiders van onze geweldige manege Lis Hartel, kon ik op een dekje, dus zonder zadel en beugels, met de voeten losjes bungelend aan de zijkanten, de week daarna weer op het paard zitten. Het voelde heel erg kwetsbaar zo, dus ik bleef in stap. Toen ik eindelijk kon ontspannen merkte ik dat het paard, het oudste paard van de manege, bijna 30, ook aan het rustige tempo toegaf. Tot meer was ik niet in staat, gezien dat ik me zo kwetsbaar voelde. We waren afgestemd op elkaar. En toen opeens kreeg ik een helder beeld van die frontale botsing met de boom en het bijbehorende gevoel van onmacht, die zich voltrok in dat ene ogenblik toen ik ineens die auto van links zag opdoemen en ik naar rechts uitweek waar de boom stond, met meer dan 60km/uur in een piepklein autootje. Ik heb nooit met deze trauma gewerkt, maar de pijnlijke linker voet bracht me al eerder deze dag in contact met die ervaring. Pas toen ik op het paard zat, mijn gevoel van angst voor overgave aan het paard toelatend, kon ik diep in contact komen met het gevoel dat ik al die jaren geparkeerd heb. De tranen liepen heel royaal en snikgeluiden hoorde iedereen in de les. Gelukkig had iedereen er begrip voor en de juf juichte deze schoonmaak sessie toe. Toen ik met mijn paard, overdonderd en dankbaar, naar zijn stal liep kwam de juf nog even langs om hem een extra schouderklopje te geven: "hey, oude meester". Ja, dank je wel oude meester voor deze healing

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page